«Η καλή διατροφή είναι η καλύτερη θεραπεία για όλες τις ασθένειες!» Στη μακρινή άπω ανατολή, αυτό είναι πολύ συνηθισμένο ρητό. Πράγματι, στην ασιατική κουζίνα, η αξία της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί, μαζί με τη γεύση, μία από τις προτεραιότητές της.
Είτε πρόκειται για την ινδική, την μαλαισιανή ή την κινεζική εκδοχή της, η ασιατική κουζίνα είναι ευρέως γνωστή για την απόλυτη ισορροπία της τόσο από άποψης γεύσης, όσο και θρεπτικών συστατικών. Διάφοροι ερευνητές έχουν μάλιστα ισχυριστεί ότι η ασιατική κουζίνα προστατεύει τον άνθρωπο από διάφορες χρόνιες ασθένειες.
Αν απολαμβάνετε ήδη την πλούσια γεύση της ασιατικής κουζίνας, γιατί να μην επωφεληθείτε κι από τα θρεπτικά της συστατικά; Παρακάτω, θα ανακαλύψετε μερικά tips για το πώς να το κάνετε αυτό ακόμη πιο αποτελεσματικά.
Άφθονες Σούπες
Οι περισσότερες σούπες της ασιατικής κουζίνας παρασκευάζονται από διάφορα λαχανικά με πλούσιο πράσινο φύλλωμα, όπως το σπανάκι, ή βολβούς, βρασμένους σε ζωμό από κοτόπουλο, μοσχάρι ή ψάρι. Ο συνδυασμός λαχανικών και ζωμού εξασφαλίζει στον οργανισμό μια γερή και συμπυκνωμένη δόση βιταμινών και ιχνοστοιχείων, κάνοντάς παράλληλα το πιάτο πολύ γευστικό και χορταστικό.
Οι ασιατικές σούπες είναι επίσης πασίγνωστες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με τα εκάστοτε συστατικά. Συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του οργανισμού ενάντια στη γρίπη, τον πονόλαιμο και τον πυρετό. Ενδυναμώνουν, επίσης το σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάντλησης. Τέλος, όταν σερβίρονται σε κατάλληλη θερμοκρασία, βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης.
Αναλογία 3 προς 1
Σύμφωνα με τις συνταγές της ασιατικής κουζίνας, τρεις μερίδες λαχανικών θα πρέπει να αντιστοιχούν σε μια μερίδα κρέατος σε ένα γεύμα. Το κρέας αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, παραμένει υγιεινό όμως μόνο όταν συνδυάζεται με άφθονα λαχανικά.
Μικρά Πιάτα και Chopsticks
Τα μικρά πιάτα και τα chopsticks, εκτός του ότι είναι αισθητικά πιο όμορφα, σας βοηθούν να καταναλώνετε και μικρότερες ποσότητες φαγητού. Δεν είναι και πολύ εύκολο να φας γρήγορα μεγάλη ποσότητα τροφής με τα chopsticks, έτσι δεν είναι; Αυτό επιτρέπει στο σώμα να χορτάσει αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση τροφής. Αντίθετα με το πιρούνι, μπορεί να έχετε φάει το διπλάσιο φαγητό προτού καν το σώμα σας σάς ειδοποιήσει πως είχατε φάει ήδη αρκετά!
Επιπρόσθετα, κάθε φορά που τρώτε με πιο αργό ρυθμό βοηθάτε το σώμα σας να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγετε επίσης τη δυσπεψία και το φούσκωμα στο στομάχι.
Αξιοποιούνται Όλες οι Ποικιλίες Ρυζιού
Το ρύζι, ως γνωστό, αποτελεί τη βάση της ασιατικής κουζίνας. Ένα γεύμα που δεν περιλαμβάνει ρύζι δεν θεωρείται ολοκληρωμένο για τους Ασιάτες. Από την άλλη, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε διάφορες ποικιλίες ρυζιού, εξασφαλίζοντας έτσι θρεπτικά συστατικά. Συμπεριλάβετε μαύρο, καστανό, κόκκινο και μοβ ρύζι στο διαιτολόγιό σας, που είναι πολύ πιο θρεπτικά από το λευκό ρύζι, μειώνοντας παράλληλα και την πρόσληψη θερμίδων και τη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα.
Μπόλικα Θαλασσινά, Μυρωδικά και Μπαχαρικά
Διατροφικές έρευνες έχουν αποδείξει πόσο ωφέλιμη είναι η επιμονή της ασιατικής κουζίνας στα θαλασσινά. Τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή άπαχων πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Μπορείτε να τα απολαύσετε ψητά, τηγανητά, στον ατμό ή μαγειρεμένα με κάρι.
Η χρήση μυρωδικών και μπαχαρικών προσθέτει άρωμα και γεύση στα πιάτα σας, συμβάλλοντας παράλληλα και σε καλύτερη υγεία. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάτε πως, στην ασιατική κουζίνα σημασία δεν έχει μόνο τι τρώμε, αλλά και πώς το τρώμε!