Σίγουρα τα Απολαμβάνεις, αλλά τι Γνωρίζεις για τα Prawn Crackers;

 

Prawn Crackers! Οι περισσότεροι πιθανότατα τα έχετε δοκιμPrawn Crackers! Οι περισσότεροι πιθανότατα τα έχετε δοκιμάσει, όμως τι γνωρίζετε για την τραγανιστή ιστορία της αγαπημένης λιχουδιάς της ανατολής;άσει τουλάχιστον μία φορά. Αν ναι, θα σας έκανε τρομερή εντύπωση η ιδιαίτερη γεύση τους και η τραγανή τους υφή!

Τι ξέρεις όμως για την αγαπημένη αυτή λιχουδιά της ανατολής;

Αν δεν ξέρεις και πολλά, ήρθε η ώρα να ροκανίσεις μαζί μας την τραγανιστή τους ιστορία… όσο περιμένεις να έρθει η παραγγελία σου από το Wok In a Box!

inner

1. Τι Ακριβώς Είναι τα Prawn Crackers;

Τα prawn crackers φτιάχνονται συνήθως από ένα μείγμα γαρίδων, αλευριού γαρίδας και νερού, το οποίο το πλάθουν σε ένα είδος φρατζόλας, το ψήνουν στον ατμό και το κόβουν σε λεπτές φέτες. Για να αφαιρεθεί κάθε ίχνος υγρασίας, τις αφήνουν στον ήλιο να ξεραθούν για ένα χρονικό διάστημα. Τέλος τις τηγανίζουν σε μπόλικο λάδι. Ανάλογα με την περιοχή -αλλά και τις προτιμήσεις του μάγειρα-, μπορεί να προστεθεί αλάτι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ τραγανό και πεντανόστιμο σνακ, που συνοδεύει καταπληκτικά σούπες αλλά και άλλα πιάτα της ανατολικής κουζίνας.  

iStock 1249121268

2. Καταγωγή & Πνεύμα… Οικονομίας!

Ακόμη προσπαθούν οι μελετητές της ανατολικής κουζίνας να ανακαλύψουν πού και πώς πρωτοεφευρέθηκαν τα prawn crackers. Από όσα μας είναι ως τώρα γνωστά, το περίφημο αυτό σνακ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη δυτική Μαλαισία, πριν από 500 και πλέον χρόνια! Άλλοι, θεωρούν τη γειτονική Ινδονησία πιο πιθανή πατρίδα της συνταγής.

Σύμφωνα με έναν θρύλο, ήταν το πνεύμα εξοικονόμησης που γέννησε την ιδέα του prawn cracker: ένας πανέξυπνος μάγειρας σκέφτηκε πως τα κεφάλια από τις γαρίδες που είχαν περισσέψει από ένα γεύμα ήταν κρίμα να πεταχτούν, οπότε τα κοπάνησε σε ένα γουδί και έφτιαξε την πρώτη φουρνιά prawn crackers. Είτε αληθεύει ο θρύλος, είτε όχι, είναι μάλλον βέβαιο πως η γενικότερη ιδέα πίσω από τα prawn crackers ήταν να διατηρηθεί η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά από κομμάτια θαλασσινών που συνήθως πετιούνταν και πήγαιναν χαμένα.

3. Γιατί τα Λατρεύουμε

Εκτός από την φινετσάτη τους γεύση, τη μοναδική τους τραγανότητα και το ιδιαίτερο άρωμά τους, λατρεύουμε τα prawn crackers επειδή είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό. Είναι τρομερό σνακ που μπορεί πολύ εύκολα να μας χορτάσει όπου κι αν βρισκόμαστε και να συνδυαστεί με πάρα πολλά υλικά. Παράλληλα, εμπλουτίζει ιδανικά πιάτα με υδαρείς ή απαλές υφές, χαρίζοντάς τους την τραγανότητα που τους λείπει και κάνοντας το όλο πιάτο πολύ πιο ολοκληρωμένο.

Τα prawn crackers υπάρχουν, επίσης, σε μεγάλη ποικιλία, όχι μόνο στο όνομα (είναι επίσης γνωστά ως κρόπεκ, ειδικά στην Ινδονησία, και ως μπαν φονγκ τομ στο Βιετνάμ), αλλά και στο μέγεθος, το πάχος και τα συστατικά. Ακόμη και στην πιο συνηθισμένη τους, όμως, εκδοχή, τα prawn crackers ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους προσαρμοστικότητα, και για το πόσο εύκολα ταιριάζουν σε τόσο πολλά και διαφορετικά πιάτα.

Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις το διάβασμα και… κάνεις μια δοκιμή;

Μπες τώρα στο μενού του Wok In a Box, και μην παραλείψεις τα prawn crackers από την online παραγγελία σου!

ORDER ONLINE

Sign up for our Newsletter:

Email address:
Birthday:
First Name:
Last Name:

Opening Hours

Monday - Saturday 11:00 – 22:30
Sunday 17:30-22:30

Our Restaurants

Designed by