Λατρεύετε τα Καυτερά; Το Ίδιο και το Σώμα σας! en

Αν λατρεύετε το κάψιμο στον ουρανίσκο και τη γλώσσα σας, θα χαρείτε να μάθετε πως πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει τα πολλά και σημαντικά οφέλη που έχουν οι πικάντικες τροφές για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Ας ανακαλύψουμε μαζί ορισμένα από αυτά!

Συμβάλλουν στο Αδυνάτισμα

  • Συμβάλλουν στο Αδυνάτισμα

Ναι, ορισμένες πικάντικες τροφές περιέχουν ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους – κι όχι μόνο επειδή μας αναγκάζουν να τρώμε μικρότερες ποσότητες!

Για παράδειγμα, η καψαϊκίνη της καυτερής κόκκινης πιπεριάς επιταχύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα το σώμα να ανεβάζει θερμοκρασία και να καίει περισσότερες θερμίδες.

 

  • Συμβάλλουν στην Καλή Καρδιαγγειακή Λειτουργία

Η σύνθεση της καυτερής πιπεριάς έχει αντιθρομβωτική δράση, βοηθώντας έτσι την καρδιά να λειτουργεί πολύ πιο ξεκούραστα. Παράλληλα, δρα κι ως αντιφλεγμονώδες. Δεν είναι τυχαίο πως διάφορες μελέτες έχουν συσχετίσει την ισορροπημένη κατανάλωση πικάντικων τροφών με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

  • Ενισχύσουν το Κυκλοφορικό Σύστημα

Διάφορες ουσίες των πικάντικων τροφών μειώνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, ενισχύεται η ροή του αίματος και επιταχύνεται ο καρδιακός παλμός. Επιπρόσθετα, η πλούσια σε βιταμίνες σύνθεση των καυτερών πιπεριών συμβάλλει στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.

 

  • Έχουν Αντικαρκινική Δράση

Διάφορα πικάντικα συστατικά, όπως το τσίλι και το κάρι, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών συσσωματώσεων. Η γνωστή μας πλέον καψαϊκίνη επιβραδύνει την περαιτέρω ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ή και συμβάλλει με κάποιον τρόπο στην εξουδετέρωσή τους, δίχως να ζημιώνουν τον υγιή ιστό που τα περιβάλλει.

 

  • Βοηθούν στη Καλή Λειτουργία του Πεπτικού Συστήματος

Ορισμένα μπαχαρικά με καυτερή επίγευση συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της πέψης, καθώς προκαλούν μεγαλύτερη έκκριση υδροχλωρικού οξέως, ενισχύοντας παράλληλα τα στρώματα βλέννας στα τοιχώματα του στομαχιού. Παράλληλα, η καψαϊκίνη συμβάλλει στην εξόντωση ανθεκτικών βακτηρίων, και στην ανακούφιση από στομαχικά έλκη.

 

  • Συμβάλλουν στην Αντιμετώπιση της Αρθρίτιδας

Ένα από τα πιο ευεργετικά για την υγεία μας μπαχαρικά είναι ο κουρκουμάς, ο οποίος συμβάλλει στην καταπολέμηση φλεγμονών στις αρθρώσεις, μειώνοντας έτσι σημαντικά τη οστική διάβρωση και καταπραΰνοντας από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, ιδιαίτερα από τον ενοχλητικό και επίμονο πόνο,  επιβραδύνοντας παράλληλα την εξέλιξή της.

 

  • Προστατεύει το Αναπνευστικό Σύστημα

Η καψαϊκίνη δρα ευεργετικά και στο αναπνευστικό μας σύστημα, επιταχύνοντας την εφίδρωση και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση τόσο των αιτιών όσο και των συμπτωμάτων της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Οι πικάντικες τροφές ανοίγουν επίσης τις αναπνευστικές διόδους και ανακουφίζουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα της ιγμορίτιδας, του άσθματος, της χρόνιας βρογχίτιδας, του εμφυσήματος και άλλων αναπνευστικών παθήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πικάντικα σχετίζονται συχνά με καλύτερο νυχτερινό ύπνο και περισσότερη ενέργεια την επόμενη μέρα.

 

  • Βελτιώνουν τη Διάθεσή μας

Ο κουρκουμάς έχει συσχετιστεί επανειλημμένα με τη βελτιωμένη διάθεση, ενώ ορισμένες καυτερές πιπεριές ανεβάζουν τα επίπεδα ουσιών όπως η σεροτονίνη κι οι ενδορφίνες, που είναι ουσιώδεις για έναν ισορροπημένο συναισθηματικό κόσμο και για ψυχική υγεία. Παράλληλα, μειώνουν τα επίπεδα άγχους, καταπραΰνοντας το νευρικό μας σύστημα και καταπολεμώντας τη μελαγχολία και την κατάθλιψη.

Ναι, τα καυτερά και τα πικάντικα, όταν καταναλώνονται με μετριοπάθεια και σύνεση, μπορούν να γίνουν ένας από τους καλύτερους συμμάχους μας στην προσπάθειά μας για καλή ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία!

 

Τι θα ‘λεγες για λίγη πράξη μετά τη θεωρία; Δες το menu μας και επίλεξε το δικό σου WOK με μια πικάντικη ή extra hot σως!

Sign up for our Newsletter:

Email address:
Birthday:
First Name:
Last Name:

Opening Hours

Monday - Saturday 11:00 – 22:30
Sunday 17:30-22:30

Our Restaurants

Designed by