Γιατί Λατρεύουμε την Ασιατική Κουζίνα en

Inner Chopsticks 1

Η ασιατική κουζίνα έχει πραγματικά πάρει τη θέση που της αξίζει στο ευρωπαϊκό διαιτολόγιο. Άγνωστη πριν από μερικές δεκαετίες στον δυτικό κόσμο, την έφεραν αρχικά μαζί τους εκατοντάδες μετανάστες αλλά και στρατιώτες που είχαν ζήσει χρόνια στις χώρες της άπω ανατολής.

Σύντομα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιλήφθηκαν τον γευστικό της πλούτο, την αστείρευτη ποικιλία της σε συστατικά και τεχνικές μαγειρέματος, καθώς και τη διατροφική της αξία, με αποτέλεσμα να κερδίσει ολοένα και αυξανόμενο αριθμό φανατικών υποστηρικτών σε όλη την υδρόγειο.

Παρότι η ασιατική κουζίνα διακρίνεται κι αυτή σε κατά τόπους σχολές (βορειοανατολική, νοτιοανατολική, νοτιοδυτική), έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά σε όλες της τις εκδοχές – κι αυτά είναι που μας έχουν κάνει να την αγαπήσουμε.

Ας τα δούμε μαζί.

 

  • Η Φιλοσοφία της Ισορροπίας

Η όλη φιλοσοφία της ασιατικής κουζίνας έγκειται στην ισορροπία των γεύσεων. Μπορεί να συνδυάζονται σε ένα πιάτο αρκετοί διαφορετικοί γευστικοί τόνοι, μα κανείς δεν πρέπει να τους σκεπάζει όλους, κάνοντας το πιάτο μονότονο ή βαρύ. Εξάλλου, διαθέτει τόσο μεγάλη ποικιλία σε πρωτεΐνες, λαχανικά, φρούτα, θαλασσινά, ζυμαρικά, μυρωδικά και μπαχαρικά που συχνά εκπλήσσει τον μέσο ευρωπαίο, που έχει αρκετά πιο περιορισμένες επιλογές από άποψη πρώτων υλών.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα χρώματα και τις υφές στο πιάτο, καθώς και για τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία ενός γεύματος. Παρότι πάντοτε θα υπάρχει ένας πρωταγωνιστής μεταξύ των υλικών και των γεύσεων, ποτέ δεν πρέπει να μετατρέπει τα υπόλοιπα υλικά ή γεύσεις σε ανεπαίσθητους κομπάρσους!

 

  • Μοναδικές Γεύσεις

Αντιπροσωπεύοντας τις διαφορετικές κουλτούρες δεκάδων λαών καθώς και τον φυσικό κόσμο της μεγαλύτερης και πλέον εύφορης ηπείρου στον πλανήτη, η ασιατική κουζίνα μόνο μονοδιάστατη δεν θα μπορούσε να είναι από γευστική άποψη. Και το καλό είναι πως αυτή η τρομερή της ποικιλία δεν μειώνει ούτε κατ’ ελάχιστο τη νοστιμιά της, ενώ παράλληλα δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να εντοπίσει το δικό του γούστο μέσα από μια ανεξάντλητη χορεία γευστικών επιλογών.

Γι’ αυτό κι αν τύχει ποτέ ακούσετε ποτέ άνθρωπο να λέει ότι δεν του «αρέσει» η ασιατική κουζίνα, να ξέρετε πως απλά δεν το έχει ψάξει αρκετά!

 

  • Υψηλή Διατροφική Αξία

Λόγω της τεράστιας ποικιλίας της σε υλικά και της εμμονής της για ισορροπία σε κάθε της πιάτο, η ασιατική κουζίνα έχει εξαιρετική διατροφική αξία.

Μεγάλη σημασία παίζουν επίσης οι τεχνικές μαγειρέματος της ασιατικής κουζίνας, που δίνει μεγάλη έμφαση στο μαγείρεμα στον ατμό και τα χαμηλά λιπαρά. Επίσης, το ότι όλα τα υλικά μαγειρεύονται σε μπουκίτσες επιτρέπει το ταχύτατο μαγείρεμά τους και, συνεπώς, τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και των βιταμινών τους.

 

  • Ιδανική για Αδυνάτισμα και Διατήρηση Υγιούς Βάρους

Το προηγούμενο χαρακτηριστικό της δεν θα μπορούσε παρά να μας οδηγήσει και σ’ αυτό: η ασιατική κουζίνα είναι απλά ιδανική τόσο για την απώλεια βάρους, όσο και για τη διατήρησή του σε κατάλληλα επίπεδα.

Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και πρωτεΐνες, η ασιατική κουζίνα έχει πολύ λιγότερα λιπαρά και υδατάνθρακες από τη δυτική. Επιπρόσθετα, η χρήση σογιέλαιου, που θερμαίνεται ταχύτατα και απαιτεί ελάχιστη ποσότητα για να σοτάρει τα υλικά που πέφτουν στο παραδοσιακό ασιατικό τηγάνι, το wok, κάνει την πλειοψηφία των ασιατικών εδεσμάτων εξαιρετικά ελαφριά, τόσο για το πεπτικό μας σύστημα, όσο και για τον μεταβολισμό μας.

 

  • Ανεξάντλητος Πλούτος

Μια κουζίνα με τόσο μεγάλη ποικιλία δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει βαρετή για τον ουρανίσκο μας. Παρότι ασχολούμαστε επαγγελματικά όλη μας τη ζωή με τα μυστικά της ασιατικής κουζίνας, ποτέ δεν παύουμε να ανακαλύπτουμε νέες γεύσεις, υλικά, τεχνικές και ιδέες που μπορούν να ξαφνιάσουν τους γευστικούς μας κάλυκες και να ταξιδέψουν τη διάνοιά μας.

Ναι, δεν είναι τυχαίο που λατρεύουμε την ασιατική κουζίνα! Μήπως όμως σας ανοίξαμε την όρεξη; Πατήστε εδώ για το ανανεωμένο μενού του WokInaBox!

Sign up for our Newsletter:

Email address:
Birthday:
First Name:
Last Name:

Opening Hours

Monday - Saturday 11:00 – 22:30
Sunday 17:30-22:30

Our Restaurants

Designed by