Chinese New Year: 12 Facts που Πρέπει να Γνωρίζεις!

Κίνα – μια χώρα ξακουστή για την πλούσια ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της, με παραδόσεις και έθιμα που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Μία από αυτές τις μακραίωνες παραδόσεις είναι και ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές στην Κίνα.

Παρακάτω, θα ανακαλύψεις 20 γεγονότα για την Κινεζική Πρωτοχρονιά που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα την κουλτούρα του υπέροχου αυτού λαού – και την κουζίνα του!  

 

  1. Πρωτοχρονιά ή Γιορτή της Άνοιξης;

Βασικά, και τα δύο! Στην Κίνα η Πρωτοχρονιά αποκαλείται συχνά chunjie (春节), δηλαδή Γιορτή της Άνοιξης. Παρότι είναι ακόμη χειμώνας κι ο καιρός είναι κρύος, η γιορτή για τους Κινέζους σημαίνει το τέλος του μεγάλου κρύου και την αυγή του ξυπνήματος της φύσης.

Πρωτοχρονιά Δίχως Ημερομηνία 1

  1. Πρωτοχρονιά Δίχως… Ημερομηνία!

Επειδή η Κινεζική Πρωτοχρονιά προσδιορίζεται με βάση το σεληνιακό έτος, το οποίο είναι αρκετά μικρότερο από το ηλιακό, η Κινεζική Πρωτοχρονιά δεν ξεκινά σε συγκεκριμένη ημερομηνία του Γρηγοριανού Ημερολογίου, όπως στον Δυτικό κόσμο. Η Γιορτή της Άνοιξης διαρκεί από την 1η ως τη 15η Ιανουαρίου, ενώ η Κινεζική Πρωτοχρονιά κάθε χρόνο πέφτει μεταξύ 21ης Ιανουαρίου και 20ης Φεβρουαρίου.

 

  1. Μέρα Προσευχής στους Θεούς…

Η γιορτή της Άνοιξης ήταν αρχικά μια μέρα αφιερωμένη σε προσευχές και παρακλήσεις στους θεούς και τους νεκρούς προγόνους ώστε να εξασφαλίσουν καλή σοδειά τους ερχόμενους μήνες. Γι’ αυτό και τα καλύτερα εδέσματα προσφέρονταν στις τοπικές και οικογενειακές θεότητες.

 

  1. … και Διωγμού των Τεράτων

Η μέρα όμως αυτή ήταν μια προσπάθεια εκδίωξης μυθικών τεράτων, όπως το Nian, που έβγαινε κάθε Πρωτοχρονιά τρομοκρατώντας τους φτωχούς αγρότες. Ώσπου ένα μικρό αγόρι κατόρθωσε να το διώξει χρησιμοποιώντας… πυροτεχνήματα!

Ρεκόρ Πυροτεχνημάτων 1

  1. Ρεκόρ Πυροτεχνημάτων!

Να λοιπόν γιατί σκάνε τόσο πολλά πυροτεχνήματα εκείνη την ημέρα σε ολόκληρη την Κίνα! Μάλιστα, τα περισσότερα πυροτεχνήματα στον κόσμο χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, ενώ οι οικογένειες καίνε πλαστά χρήματα και ράβδους χρυσού προς τιμή των νεκρών προγόνων.     

 

  1. Η Μεγαλύτερη σε Διάρκεια Γιορτή… και Έξοδα!

Οι εορτασμοί για την Κινεζική Πρωτοχρονιά μπορούν να διαρκέσουν ως και 40 μέρες σε κάποιες περιπτώσεις! Οι οικογένειες ξοδεύουν, επίσης, εκείνη την περίοδο σχεδόν τα διπλάσια σε ψώνια από οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους.

 

  1. Προκαλεί τη Μαζικότερη Μετακίνηση του Έτους!

Μιας και είναι οικογενειακή γιορτή, η Κινεζική Πρωτοχρονιά κάνει εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζους να ταξιδέψουν από όλο τον κόσμο στις εστίες τους, για να γιορτάσουν όλοι μαζί την ξεχωριστή αυτή περίσταση. Μάλιστα, η μαζική αυτή μετακίνηση έχει και ειδική ονομασία: chunyun (春运), δηλαδή Ανοιξιάτικη Μετανάστευση!

 

  1. Ζητούνται… Συνοδοί!

Πολλοί singles που δεν θέλουν να εμφανιστούν μπροστά στους… «απαιτητικούς» και κουτσομπόληδες συγγενείς δίχως ταίρι προσλαμβάνουν ψεύτικους συντρόφους μόνο και μόνο για τις μέρες της γιορτής! 

 

  1. Απαγορεύεται… η Καθαριότητα!

Την Κινεζική Πρωτοχρονιά απαγορεύεται τη μπάνιο, το σκούπισμα – ακόμη και το πέταγμα των σκουπιδιών πριν μπει η 5η του μήνα! Γιατί; Για να μην ξεπλυθεί η καλή τύχη!

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το κούρεμα, τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων, τους καβγάδες και την άσχημη γλώσσα, τη χρήση λέξεων όπως «θάνατος» και «αρρώστια» και το σπάσιμο οποιουδήποτε πράγματος.

Red Rules 2 

  1. Red Rules!

Όλα τα σπίτια είναι στολισμένα κατά τη διάρκεια της Γιορτής, με τη διακόσμηση να κυριαρχείται από το κόκκινο χρώμα, που είναι και το αγαπημένο χρώμα των Κινέζων.

 

  1. Κάθε Έτος είναι Αφιερωμένο σε Άλλο Ζώδιο

Οι Κινέζοι αφιερώνουν κάθε έτος σε ένα ζώο του δικούς του ζωδιακού κύκλου. Το 2020, για παράδειγμα, είναι αφιερωμένο στον… Ποντικό! 

 

  1. Η Γιορτή Τελειώνει με το Φεστιβάλ των Φαναριών!

Η πρώτη πανσέληνος του έτους είναι και η Γιορτή των Φαναριών, μια γιορτή που μπορεί κάποιος να τη γιορτάσει και μόνος, δίχως την υπόλοιπη οικογένεια. Στην αρχαιότητα, ήταν η μόνη νύχτα που επιτρεπόταν σε ανύπαντρα κορίτσια να βγουν έξω ασυνόδευτα.

 

Μήπως σας ανοίξαμε την όρεξη για ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της Άπω Ανατολής; Αν το αεροπλάνο είναι κομματάκι ακριβό ή το σκεφτήκατε κάπως αργά, το γευστικό κουτί του Wok In A Box μπορεί να σε ταξιδέψει σε αυθεντικές ασιατικές γεύσεις στο λεπτό!

Δες το ανανεωμένο μας μενού!

ΔΕΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Sign up for our Newsletter:

Email address:
Birthday:
First Name:
Last Name:

Opening Hours

Monday - Saturday 11:00 – 22:30
Sunday 17:30-22:30

Our Restaurants

Designed by