Η Χρονιά του Ποντικού; Όσα Πρέπει να Ξέρετε για να την Υποδεχτείτε!

Σύμφωνα με το Κινεζικό Ημερολόγιο, το 2020 είναι Χρονιά αφιερωμένη στο ζώδιο του Ποντικού.

Είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε όχι, αν σας μαγεύει η άπω ανατολή, ίσως θέλετε να μάθετε ένα-δυο πράγματα για μερικές από τις πιο δημοφιλείς και διαδομένες αντιλήψεις της κινεζικής κουλτούρας.

inner

Κυβερνούν τα… Άστρα τη Ζωή του Ανθρώπου;

Σήμερα, η επιστήμη έχει εξηγήσει τόσα πολλά από τα μυστήρια του σύμπαντος, ώστε όσοι έχουν στοιχειώδεις έστω γνώσεις αστρονομίας μπορούν πολύ εύκολα να ερμηνεύσουν πολλά από τα ουράνια φαινόμενα, δίχως να τα συνδέουν με μυστηριώδεις δυνάμεις που τάχα διαμορφώνουν το πεπρωμένο μας.

Στην αρχαιότητα, όμως, η έλλειψη γνώσης τροφοδοτούσε συχνά τη φαντασία γύρω από τη σχέση του σύμπαντος με τον άνθρωπο.

Στην αρχαία Κίνα, οι άνθρωποι έμεναν τόσο κατάπληκτοι με τη μυστηριώδη ομορφιά του σύμπαντος και τη δύναμη που απέπνεε ο νυχτερινός ουρανός, ώστε τους φαινόταν λογική η ιδέα τούτη η δύναμη να επηρέαζε με κάποιον τρόπο τη ζωή του ανθρώπου.

Αυτή η μικρή ιδέα κρύβεται πίσω από ένα περίπλοκο σύστημα από υποθέσεις, απόψεις και φιλοσοφίες που είναι σήμερα γνωστό ως κινεζική αστρολογία.

Σύμφωνα λοιπόν με την κινεζική αστρολογία, ο χαρακτήρας, η ζωή και η μοίρα ενός ανθρώπου καθορίζονταν από τη θέση των 5 (όπως νόμιζαν τότε) πλανητών σε σχέση με τον Ήλιο, το φεγγάρι και διάφορα άλλα ουράνια σώματα, όπως οι κομήτες. Μελετώντας την τροχιά διαφόρων πλανητών, και ιδιαίτερα του Δία, χώρισαν τον χρόνο σε περιόδους των 12 ετών, και αφιέρωσαν την κάθε χρονιά σε ένα ξεχωριστό είδος ζώου.

 

Ποντικοί, Κόκορες, Ταύροι και… Δράκοι!

Ενώ, λοιπόν, ο ζωδιακός κύκλος που χρησιμοποιείται στον δυτικό κόσμο αποδίδει ένα αστρικό πλάσμα σε κάθε μήνα, ο κινεζικός ζωδιακός κύκλος αποδίδει ένα ζώο σε κάθε έτος: ορισμένα από αυτά είναι το γουρούνι, ο κόκορας, ο ταύρος, η τίγρης, το άλογο, ο δράκος, το φίδι, το κουνέλι και, όπως, είπαμε στην αρχή, ο ποντικός!

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό το σύστημα σκέψης, τα άτομα που γεννιούνται στο έτος που είναι αφιερωμένο στο κάθε ζώο, αποκτούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Τα άτομα που γεννιούνται για παράδειγμα στην εποχή του ποντικού, είναι αισιόδοξοι, ισχυρογνώμονες και συμπονετικοί και έχουν συγκεκριμένους τυχερούς αριθμούς. Υποτίθεται, επίσης, πως ταιριάζουν περισσότερο με αντίστοιχα ζώδια, π.χ. ένας «ποντικός» ταιριάζει τέλεια με τους δράκους, αλλά είναι θανάσιμος εχθρός με τα «άλογα»!

 

Κι αν Κάτι Δεν… Ταιριάζει;

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σύστημα σήμαινε πως όλοι όσοι γεννιούνται σε ένα συγκεκριμένο έτος θα έχουν παρόμοιους χαρακτήρες – κάτι που οι αρχαίοι Κινέζοι γρήγορα παρατήρησαν ότι δεν συνέβαινε στην πράξη! Αναγνώρισαν δηλαδή ότι ένα άτομο μπορεί τελικά να συμπεριφέρεται με τρόπο αντίθετο από αυτό που υποδεικνύει το ζώδιό του.

Συχνά, επίσης, οι συνδυασμοί των ζωδίων και των τυχερών αριθμών δεν… απέδιδαν όπως θα έπρεπε!

Ένας «ποντικός» για παράδειγμα τύχαινε να περνάει μια χαρά με ένα «άλογο», ή να σκοτώνεται όλη μέρα με έναν «δράκο» - και σε ένα τυχερό παιχνίδι οι τυχεροί του αριθμοί να τον πρόδωσαν, ενώ αυτοί που έπρεπε να αποφύγει να τον δικαίωσαν!

Οι αρχαίοι αστρολόγοι, λοιπόν, έκαναν το σύστημα λίγο πιο περίπλοκο: άρχισαν να αποδίδουν και τους μήνες σε συγκεκριμένα ζώα, όπως και τις ημέρες! Έτσι κάποιος θα μπορούσε να είναι «ποντικός» με βάση τη χρονιά που γεννήθηκε, αλλά βαθιά μέσα του ή στην προσωπική του ζωή να «κοκορίζει» λίγο, ή να συμπεριφέρεται ως ταύρος, ανάλογα με τον μήνα ή τη μέρα που ήρθε στον κόσμο!

Με τον τρόπο αυτό, οι αρχαίοι αστρολόγοι μπορούσαν να ερμηνεύσουν σχεδόν όλες τις παραλλαγές χαρακτήρων που υπήρχαν στον κόσμο, ανεξάρτητα από τη χρονιά στην οποία είχαν γεννηθεί! Είτε πιστεύετε σε αυτό το σύστημα, είτε όχι, πρέπει να παραδεχτείτε πως ήταν αρκετά έξυπνα φτιαγμένο, δεν συμφωνείτε;

 

Μήπως, όμως, σας κουράσαμε λίγο; όταν συνδυάζονται τα άστρα, οι τροχιές του Δία και μυστηριώδεις συνδυασμοί ζώων και κοσμογονικών δυνάμεων… πάντοτε προκύπτει μια λιγούρα!

Ώρα, λοιπόν, για λίγη γεύση και χαλάρωση με την αγαπημένη σας κινεζική λιχουδιά από το Wok In A Box! Ο καλύτερος τρόπος να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά!

Δείτε το Μενού

Sign up for our Newsletter:

Email address:
Birthday:
First Name:
Last Name:

Opening Hours

Monday - Saturday 11:00 – 22:30
Sunday 17:30-22:30

Our Restaurants

Designed by