Μανιτάρια Shiitake: 3+1 Εκπληκτικά Οφέλη για την Υγεία

Όσοι λατρεύουν την ασιατική κουζίνα, έχουν μια στην καρδιά – και στην κουζίνα τους – μια πολύ ιδιαίτερη θέση για τα μανιτάρια shiitake.

Οποιοσδήποτε τα έχει δοκιμάσει σε οποιαδήποτε εκδοχή βρίσκει μάλλον δικαιολογημένη την αγάπη της ασιατικής κουζίνας για τα συγκεκριμένα μανιτάρια, αλλά, όπως καθετί στα πιάτα της ανατολής, εξίσου σημαντική είναι και η θρεπτική τους αξία.  

Μανιτάρια Shiitake

  1. Χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα μανιτάρια shiitake είναι χαμηλά σε θερμίδες, μιας και 15 γραμμάρια αποξηραμένων μανιταριών έχουν μόλις 44 θερμίδες!

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι φτωχά από άποψη βιταμινών και χρήσιμων ιχνοστοιχείων για τον οργανισμό μας.

Η ίδια ποσότητα περιέχει:

  • 2 γραμμάρια φυτικών ινών,
  • βιταμίνη Β5 σε ποσοστό 33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης,
  • 1 γραμμάριο πρωτεΐνης,
  • βιταμίνη B6 και βιταμίνη D, σε ποσοστό 7% και 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντιστοίχως,
  • και πολλά άλλα ωφέλιμα συστατικά.

Επίσης, τα μανιτάρια shiitake περιέχουν την ίδια ποσότητα αμινοξέων με το κρέας, ενώ είναι γεμάτα τερπενοειδή, πολυσακχαρίτες και λιπίδια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνουν την κακή χοληστερόλη και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η ποσότητα των βιοενεργών συστατικών στα μανιτάρια shiitake εξαρτάται από τον τόπο καλλιέργειάς τους, την αποθήκευσή τους και τις διαδικασίες επεξεργασίας που υφίστανται κατόπιν.

  1. Ενισχύουν την καρδιά μας

Η κατανάλωση μανιταριών shiitake ενισχύει την υγεία και ην καλή λειτουργία της καρδιάς. Η δράση τους αυτή οφείλεται σε 3 συστατικά τους:

  • Εριταδενίνη: η ένωση αυτή παρεμποδίζει την ενζυμική διαδικασία παραγωγής χοληστερόλης.
  • Στερόλες: οι στερόλες είναι μόρια που παρεμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης από το εντερικό σύστημα.
  • Βήτα Γλυκάνες: οι Β-γλυκάνες είναι φυτικές ίνες που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μελέτες με ινδικά χοιρίδια που έπασχαν από υψηλή αρτηριακή πίεση έδειξαν ότι η κατανάλωση αποξηραμένων μανιταριών shiitake σε σκόνη παρεμπόδισε την αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης.

thorakizoun

  1. Θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Σε μια έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν διατροφή που περιλάμβανε την πρόσληψη δύο αποξηραμένων μανιταριών shiitake σε καθημερινή βάση. Έπειτα από ένα μήνα, οι ανοσοποιητικοί τους δείκτες παρουσίασαν βελτίωση και τα επίπεδα λοιμώξεων στον οργανισμό τους είχαν μειωθεί σημαντικά.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πλήρως με ποιον ακριβώς τρόπο επηρεάζουν τα shiitake την άμυνα του οργανισμού. Η επίδρασή τους στο ανοσοποιητικό μας σύστημα πιθανόν να οφείλεται στ στους πολυσακχαρίτες που περιέχουν.

  1. Δυναμώνουν τα κόκκαλα μας

Τα μανιτάρια είναι η μόνη φυσική πηγή από την οποία προσλαμβάνουμε βιταμίνη D, η οποία, ως γνωστόν, είναι ουσιώδης για υγιή κόκκαλα!

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι δε, είναι ότι η ποσότητα βιταμίνης D που περιέχει μια παρτίδα μανιταριών shiitake εξαρτάται από τον τρόπο καλλιέργειάς της. Για παράδειγμα, καλλιέργειες που εκτίθενται σε υπεριώδες φως (λάμπες UV) αναπτύσσουν περισσότερη βιταμίνη D!

Πράγματι, τα μανιτάρια Shiitake δεν είναι μόνο λατρεμένο συστατικό της ασιατικής κουζίνας, αλλά κι ένα από τα πολλά θαύματα της φύσης! Εσείς, τα έχετε δοκιμάσει;

Στο Wok in a Box επιλέγετε εσείς τα υλικά που θα μπουν στο box σας, δημιουργώντας έναν ανεπανάληπτο συνδυασμό γεύσεων - που μπορείτε μάλιστα να τον απολαμβάνετε τακτικά.

Πειραματιστείτε, ανακαλύψετε καινούριες γεύσεις και γίνετε εσείς ο καλύτερος σεφ του ουρανίσκου σας – σήμερα κιόλας!

Δείτε το μενού

Sign up for our Newsletter:

Email address:
Birthday:
First Name:
Last Name:

Opening Hours

Monday - Saturday 11:00 – 22:30
Sunday 17:30-22:30

Our Restaurants

Designed by