Ώρα να Μάθεις τα Wontons: 3 Λόγοι που σε Κάνουν να… Wonton’ More!

Χμμ, για να δούμε… Πώς να περιγράψεις τα wontons σε κάποιον που δεν τα ξέρει;

Λοιπόν, σκέψου μικρά, χρυσαφένια, τραγανά πουγκιά ζύμης που κλείνουν μέσα τους μια έκρηξη γεύσης. Αυτό είναι τα wontons! Κι αν δεν τα ξέρεις, ο καλύτερος τρόπος να τα γνωρίσεις, είναι να τα δοκιμάσεις!

Παρακάτω, θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται για αυτή την απολαυστική λιχουδιά που μπορείς να βρεις στο συναρπαστικό μενού του Wok In A Box!

noodles

  • Τι είναι τα Wontons;

Τα wontons είναι ένα είδος dumpling. «Και τι είναι το dumpling;» θα ρωτήσετε…

Το dumpling είναι ένα είδος ζύμης από αλεύρι σιταριού ή πατάτας, που έχει τυλιχτεί γύρω από κάποια γέμιση. Τα dumplings μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους: στον φούρνο, στον ατμό, βραστά ή τηγανητά – όπως και να ‘χει, όμως, βγάζουν μοναδική γεύση και άρωμα και προσαρμόζονται σε όλα τα γούστα και τις γκουρμέ προτιμήσεις.

Το wonton, λοιπόν, είναι ένα είδος dumpling! Κατάγεται από την Κίνα και φτιάχνεται κυρίως από σιτάλευρο, συχνά αναμειγμένο με αβγό, αλάτι και νερό. Παίρνεις ζύμη αρκετή να χωρέσει ανοιχτή στην παλάμη σου και τη γεμίζεις με τα αγαπημένα σου υλικά, προσέχοντας να διατηρήσεις το αποτέλεσμα σχετικά λεπτό και απαλό στην υφή. Στη συνέχεια, το μαγειρεύεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

  • Συναρπαστικό Παρελθόν

Η ιστορία των wonton ξεκινά, προφανώς, με την ιστορία των dumplings, που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους πριν από 1800 περίπου χρόνια στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, αυτός που τα πρωτοέφτιαξε και τα έκανε δημοφιλή στον λαό ήταν κάποιος θεραπευτής ονόματι Zhang. Έφτιαξε τη ζύμη και χρησιμοποίησε για γέμιση, αρνί, τσίλι και βότανα, και σέρβιρε τα dumplings βυθισμένα σε έναν πολύ γευστικό ζωμό. Χρησιμοποιούσε τα ελαφριά αυτά γεύματα για τους αρρώστους που τον επισκέπτονταν, με αποτέλεσμα οι πελάτες του να φεύγουν όχι απλά υγιέστεροι, αλλά και χορτάτοι!

iStock 1155153453

Σύντομα, τα dumplings έγιναν τόσο αγαπητά ώστε αποτέλεσαν το κύριο γεύμα σε διάφορες επίσημες περιστάσεις και γιορτές, ιδίως την Πρωτοχρονιά, οπότε αντιπροσωπεύουν τη χαρά της οικογένειας.

Και τα wonton; Οι ιστορίες γύρω από τον τρόπο με τον οποίο έκαναν την εμφάνισή τους δίνουν και παίρνουν. Μια από τις πιο διαδεδομένες είναι πως οι κάτοικοι των βόρειων περιοχών της Κίνας αποκαλούσαν ένα είδος dumpling huidun, που σταδιακά μετεξελίχθηκε σε wonton.

Σύμφωνα με έναν άλλον θρύλο, κατά τη διάρκεια της περίφημης δυναστείας των Χαν, υπήρχαν δύο ηγέτες που λέγονταν «Χαν» και «Νταν», οι οποίοι εισέβαλλαν συχνά στις βόρειες περιοχές και τρομοκρατούσαν τους χωρικούς, οι οποίοι (δικαιολογημένα) τους μισούσαν. Έδωσαν, λοιπόν, στα dumplings τους το όνομα «Χαν-Νταν», νομίζοντας ότι, τρώγοντάς τα, έπαιρναν με κάποιον τρόπο εκδίκηση από τους βασανιστές τους.

Χρόνια αργότερα, στη δυναστεία των Τανγκ, τα wonton ξεχώριζαν πια ξεκάθαρα από τα dumplings, κυρίως από το πιο τετράγωνο σχήμα τους (σε αντίθεση με το κυκλικό των dumplings).

  • Χρυσαφένιο Χρώμα

Τα wontons αποκτούν ένα τέλειο, χρυσαφένιο χρώμα και μια φανταστική, τραγανή υφή όταν τηγανίζονται στον σωστό χρόνο και την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα τηγανητά wontons είναι εκπληκτικά τόσο ως ορεκτικά, όσο και ως κύριο πιάτο.

Στο ανανεωμένο μενού του Wok In a Box θα βρεις μοναδικά τηγανητά wontons με γαρίδες, τα οποία μπορείς να συνδυάσεις με το συνοδευτικό και τις σος που προτιμάς! Αν πάλι χρειάζεσαι λίγη καθοδηγία… εδώ είμαστε εμείς!

Τσέκαρε το νέο μας μενού και παράγγειλε λαχταριστά wontons με γαρίδες online!

ORDER ONLINE

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο :

Email address:
Birthday:
First Name:
Last Name:

Ωράριο

Δευτέρα - Σάββατο 11:00 – 22:30
Κυριακή 17:30-22:30

Τα καταστήματα μας

Designed by