1, 5 Δισεκατομμύριο Άνθρωποι Τρώνε με Chopsticks - Μάθε Γιατί!

Ναι, καλά διαβάσετε: 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλη τη γη χρησιμοποιούν κάθε μέρα chopsticks για να απολαύσουν το γεύμα τους!

Κι αν δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς από πού προήλθε  το κουτάλι και το πιρούνι, τα chopsticks κρύβουν ένα μυστήριο: θέλει τέχνη να τα «δουλέψεις» με άνεση και πολλοί ίσως αναρωτιούνται ποιος ήταν αυτός που τα πρωτοσκέφτηκε, και πώς κατέληξαν να γίνουν τόσο δημοφιλή.  

Ανακαλύψτε το, διαβάζοντας παρακάτω!

image 1

  • Μετρούν ήδη πάνω από 3.000 Χρόνια…

Δυστυχώς, δεν ξέρουμε ούτε πότε, ούτε ποιος πρωτοσκέφτηκε τα chopsticks, γνωρίζουμε όμως ότι οι Κινέζοι τα χρησιμοποιούσαν ήδη από το 1.200 π.Χ., μιας και έχουν βρεθεί μπρούτζινα chopsticks σε τάφους στην επαρχία Χενάν. Αν είχαν μεταλλικά ήδη από τότε, τότε τα ξύλινα είχαν επινοηθεί πολύ νωρίτερα.

Η εύκολη κατασκευή τους και το φτηνό τους υλικό τα βοήθησε να γίνουν γρήγορα πολύ δημοφιλή. Ξέρουμε ότι το 500 μ.Χ. τα χρησιμοποιούσε όλη η άπω ανατολή, από το Βιετνάμ ως την Ιαπωνία. Έχουν, όμως, κι άλλα πλεονεκτήματα που τα βοήθησαν να κατακτήσουν την αχανή αυτή ήπειρο…

  • Πρώτα για Μαγείρεμα… Μετά για Γεύμα!

Τα chopsticks χρησιμοποιήθηκαν πρώτα ως σύνεργα μαγειρέματος – πολύ προτού χρησιμοποιηθούν για το γεύμα στο τραπέζι!

Ο λόγος είναι απλός: φτάνουν εύκολα και γρήγορα ως τον πάτο ενός μπολ με βραστό νερό ή καυτό ζωμό, επιτρέποντας στον μάγειρα να ανακατέψει τα υλικά του δίχως να καεί. Από όσο μπορούμε να ξέρουμε, πέρασαν πάνω από 1600 χρόνια προτού αρχίσουν οι άνθρωποι να τα χρησιμοποιούν για να φάνε το φαγητό τους: τα πρώτα στοιχεία υποδεικνύουν μια χρονολογία γύρω στο 400 μ.Χ.

Η εξέλιξη αυτή μάλλον δεν ήταν τυχαία: εκείνα τα χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα μάγειρες και νοικοκυρές να αναζητήσουν φτηνές λύσεις για το καθημερινό γεύμα: σκέφτηκαν, λοιπόν, να κόβουν το φαγητό σε μικρούς κύβους ώστε να μαγειρεύεται πιο γρήγορα και με λιγότερη καύσιμη ύλη. Το τεμαχισμένο φαγητό μπορούσε πλέον να καταναλωθεί πολύ εύκολα με τα chopsticks, κι έτσι, από τον πάγκο της κουζίνας, βρέθηκαν γρήγορα στο τραπέζι!

Κάποιος που βοήθησε πολύ σε αυτή την εξέλιξη, ήταν και ο περίφημος Κομφούκιος: ως χορτοφάγος, πίστευε ότι η χρήση μαχαιριού θύμιζε τη σφαγή ζώων και ανέδιδε μια αύρα βίας κατά τη διάρκεια του γεύματος, οπότε προτιμούσε τη χρήση των πιο… φιλειρηνικών και άκακων chopsticks. Μαζί με τη διδασκαλία του, επεκτάθηκε και η δική τους χρήση!

image 2

  • Μεγάλη Ιστορία, Πολλές Παραλλαγές

Αν είχατε την εντύπωση πως υπάρχει μόνο ένα είδος chopsticks, είστε γελασμένοι! Π.χ. τα κλασικά κινεζικά chopsticks, ίσως για να κάνουν το χατίρι του Κομφούκιου και να δείχνουν λιγότερο… απειλητικά, έχουν στρογγυλεμένες άκρες, και όχι μυτερές.

Γύρω στα 1878, οι Γιαπωνέζοι ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν τα chopsticks μιας χρήσης από ξύλο ή μπαμπού, παρότι οι πιο ευκατάστατοι χρησιμοποιούσαν chopsticks από ελεφαντόδοντο, μπρούντζο – ακόμη και κοράλλι! Οι ευγενείς προτιμούσαν το ασήμι, μιας και πίστευαν ότι μαύριζε αν ερχόταν σε επαφή με δηλητηριασμένο φαγητό. Συνδύαζαν έτσι στιλ και… σιγουριά!

Οκ, εσείς μπορεί να μην έχετε chopsticks από ασήμι ή κοράλλι, αλλά και τα ξύλινα μια χαρά είναι για τις απολαυστικές λιχουδιές του Wok In a Box!

Τι λέτε να δοκιμάσετε την τέχνη του; Μπείτε στο μενού του Wok In a Box, διαλέξτε πιάτο και τα αγαπημένα σας υλικά, φτιάξτε το δικό σας #BOX και κάντε την παραγγελία σας online!

ORDER ONLINE

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο :

Email address:
Birthday:
First Name:
Last Name:

Ωράριο

Δευτέρα - Σάββατο 11:00 – 22:30
Κυριακή 17:30-22:30

Τα καταστήματα μας

Designed by