Κοτόσουπα: 4 Τρόποι που Αυτό το Αγαπημένο Comfort Food μας Κάνει Καλό!

Οκ, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ετοίμαζε για σας η μαμά κάθε φορά που είχατε πονόλαιμο, ή στομαχόπονο, ή κρυολόγημα – ή κρυφή ερωτική απογοήτευση και δεν φαινόσασταν πολύ καλά;

Κλασικά, κοτόσουπα!

Ό,τι κι αν πήγαινε στραβά με το σώμα ή… τη διάθεσή σας, η σούπα με κοτόπουλο ήταν η go-to επιλογή, που έδινε και δίνει πάντοτε την εντύπωση πως είναι ένα κι ένα για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ισχύει, όμως, αυτό τελικά; Είναι η κοτόσουπα το απόλυτο comfort food; Ανακαλύψτε την απάντηση διαβάζοντας παρακάτω.

1. Κοτόσουπα vs Συμπτώματα Κρυολογήματος

DSC01662

Θυμάστε ποτέ να έχετε φάει κοτόσουπα κρύα; Η ιδέα και μόνο φαντάζει κάπως… αηδιαστική, έτσι δεν είναι;

Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά της κοτόσουπας είναι η θερμότητά της – και είναι αυτή που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο όταν παλεύουμε με ένα κρύωμα.

Ο ατμός που βγαίνει από τη ζεστή κοτόσουπα απελευθερώνει τη μύτη και τους αεραγωγούς μας που είναι συνήθως μπουκωμένοι όταν υποφέρουμε από κρύωμα. Απλά και μόνο που τους εισπνέουμε την ώρα που την απολαμβάνουμε, ανακουφίζει από το μπούκωμα και βελτιώνει την αναπνοή. Παράλληλα, ο ατμός διεγείρει τα τριχίδια στο εσωτερικό της μύτης, φιλτράροντας καλύτερα τον αέρα και προστατεύοντας πιο αποτελεσματικά το αναπνευστικό μας.

Ο ατμός της κοτόσουπας έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση: χαλαρώνει τους μυς, απαλύνει τον καταπονημένο λαιμό και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Κάτι τελευταίο: όταν υποφέρουμε από κρυολόγημα, λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στην περιοχή του λαιμού, καταπολεμώντας τη λοίμωξη. Ο αυξημένος τους αριθμός, όμως, προκαλεί πρήξιμο και πόνο, που δυσχεραίνει την αναπνοή. Η ζεστή κοτόσουπα, όμως, διαστέλλει τα αγγεία, επιτρέποντας στο αίμα να κυκλοφορεί πιο εύκολα και γρήγορα στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το πρήξιμο και μας ανακουφίζει.  

2. Ενυδάτωση & Αναπλήρωση Υγρών

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για γρήγορη ανάρρωση από το κρυολόγημα. Βοηθά στη διαχείριση της θερμοκρασίας του σώματος όταν ανεβάζουμε πυρετό και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Η κοτόσουπα είναι, επίσης, πλούσια σε ηλεκτρολύτες που βοηθούν στη διατήρηση υγρών.

3. Θρεπτικά Στοιχεία στο Κοτόπουλο, Λαχανικά, Μπαχαρικά και Noodles

inner

Η κοτόσουπα με νουντλς είναι πραγματικός θησαυρός από βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, υδατάνθρακες και υγιή λιπαρά οξέα.

Κάθε συστατικό παίζει τον δικό του μοναδικό ρόλο στην ενίσχυση του οργανισμού. Ο ζωμός του κοτόπουλου, για παράδειγμα, περιέχει θρεπτικά στοιχεία από τα οστά του κοτόπουλου, όπως η ζελατίνη και η γλυκοζαμίνη, που προστατεύουν και ενισχύουν τον πεπτικό σωλήνα. Όταν μάλιστα συνδυάζονται με ένα στοιχείο του κοτόπουλου, τη χονδροϊτίνη, έχουν τρομερή αντιφλεγμονώδη δράση.

Το κρέας του κοτόπουλου, από την άλλη, είναι υπέροχη πηγή πρωτεΐνης – το θεμέλιο για καλή μυϊκή υγεία και ανάπτυξη. Το ήξερες, επίσης, ότι το κοτόπουλο προκαλεί την παραγωγή μελατονίνης, που βοηθά στην ξεκούραση, και σεροτονίνης, μιας ουσίας που προκαλεί ευφορία και χαρά;

Η λίστα με τα θρεπτικά στοιχεία δεν τελειώνει εδώ: νιασίνη (ό,τι πρέπει για τον μεταβολισμό), κυστεΐνη (καταπολεμά λοιμώξεις στο αναπνευστικό), ψευδάργυρος και καρνοσίνη (ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού), ενώ οι βιταμίνες C, K και τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών που περιέχει η κοτόσουπα είναι τρομερά όπλα εναντίον ιών και μολύνσεων.

Τέλος, τα νουντλς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες – η απόλυτη πηγή ενέργειας για το σώμα. Παράλληλα, μας χορταίνουν, παρότι το γεύμα μας είναι ελαφρύ.

Ακόμη και τα μπαχαρικά της κοτόσουπας βοηθούν στο κρυολόγημα: εκτός του ότι ξυπνούν τις αισθήσεις, βοηθούν πολύ στη μείωση του μπουκώματος, διευκολύνοντας την αναπνοή μας.

4. Ψυχολογικός Παράγοντας

Φαίνεται, όμως, ότι η κοτόσουπα έχει και… ευεργετικά οφέλη και για την ψυχολογία μας. Λειτουργεί σαν μια θεραπεία placebo. Επειδή η κοτόσουπα ανακουφίζει τόσο πολύ το σώμα από τα συμπτώματα, το μυαλό μας την έχει συνδέσει με την ανάρρωση. Ως αποτέλεσμα, όταν την τρώμε, επειδή πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει πολύ, η ευεργετική της επίδραση γίνεται ακόμη πιο έντονη – επειδή μας γεμίζει αισιοδοξία.

Συμπέρασμα; Η κοτόσουπα μας ανακουφίζει από συμπτώματα, θρέφει το σώμα, έχει υπέροχη γεύση και μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.

Ο ορισμός του Comfort Food!


Τι θα λέγατε να απολαύσετε τώρα τη Chicken Soup των Wok In A Box, με το ακαταμάχητο ασιατικό της twist που προσφέρει γεύση και ζεστασιά με κάθε αρωματική της κουταλιά;

Ανακαλύψτε τα συστατικά της στο μενού μας και κάντε την παραγγελία σας online!

ORDER ONLINE

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο :

Email address:
Birthday:
First Name:
Last Name:

Ωράριο

Δευτέρα - Σάββατο 11:00 – 22:30
Κυριακή 17:30-22:30

Τα καταστήματα μας

Designed by