Τα spring rolls, η αγαπημένη λιχουδιά της ασιατικής κουζίνας, έχουν τη δική τους μακρά ιστορία.
Τώρα βέβαια θα πείτε: «Δεν θέλω να τη μάθω, θέλω να τα φάω!», και έχετε απόλυτο δίκιο. Ωστόσο, αξίζει να μοιραστούμε δυο – τρία ενδιαφέροντα γεγονότα για τον λατρεμένο αυτό μεζέ, μιας και έχουμε διαπιστώσει πως, όσο περισσότερα ξέρει για αυτό που το τρως, τόσο περισσότερο το απολαμβάνεις!
Η Ιστορία των Spring Rolls
Πριν από τη δυναστεία των Tang (619 – 907 μ.Χ.), οι κάτοικοι της Κίνας συνήθιζαν να παρασκευάζουν ένα είδος λεπτού pancake με αλεύρι την πρώτη μέρα της άνοιξης. Τοποθετούσαν αυτό το μικρό πιτάκι σε ένα πιάτο και το στόλιζαν από πάνω με διάφορα φρούτα και λαχανικά. Αυτό ήταν γνωστό ως το «πιάτο της άνοιξης» και το έστελναν σε φίλους και συγγενείς ως ανοιξιάτικο δώρο. Ήταν ένα είδος ευλογίας.
Στη διάρκεια της δυναστείας των Tang, το «πιάτο της άνοιξης» περιείχε κυρίως καρότα και σέλερι για τους φτωχούς, ενώ το πιάτο των πλουσίων ήταν πολύ πιο «πλούσιο»: σάλτσες, καπνιστά και αλατισμένα κρεατικά, διάφορα τηγανιτά πιάτα, σπανάκι, αυγά και φύτρες φασολιού ήταν μερικά από τα πλούσια συστατικά που άρχισαν να εμπλουτίζουν το απλό αυτό πιάτο.
Η δημιουργία, όμως, των πρώτων spring rolls τοποθετείται χρόνια αργότερα, στη διάρκεια των δυναστειών Ming και Qing (1367 – 1911 μ.Χ.), όταν οι σεφ στο παλάτι είχαν τη φαεινή ιδέα να «ρολάρουν» το παραδοσιακό pancake και να παρουσιάσουν ένα ευφάνταστο – και μινιόν – για την εποχή πιάτο. Ίσως, μαζί με το spring roll γεννήθηκε και η gourmet παρουσίαση των πιάτων!
Πολλά υλικά…
Στις μέρες μας υπάρχει τεράστια ποικιλία στη γέμιση των spring rolls, αποτελώντας ένας από τα εδέσματα με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε υλικά, μερικά από τα οποία είναι:
- Λάχανο
- Αγγούρι
- Καρότα
- Μαρούλι
- Φύτρες φασολιού
- Κόκκινη πιπεριά
- Αβοκάντο
- Ενταμάμε
- Μέντα
- Κόλιανδρο
- Βασιλικό
- Noodles ρυζιού
- Τόφου
- Γαρίδες
- Κοτόπουλο
… και Ποτέ Ασυνόδευτα!
Τα spring rolls συνοδεύονται από εξίσου μεγάλη ποικιλία από σάλτσες:
- Τεριγιάκι
- Σάλτσα με στρείδια
- Γλυκόξινη
- Μαύρο φασόλι
- Σος Σκόρδου
- Σατέι
- Γλυκό τσίλι
- Καρύδα και κάρι
- Καυτερό μαύρο φασόλι
- Πράσινο κάρυ
- Καυτερή σος
Το νου σας όμως! Κάποιες καίνε πολύ! Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει κάποια από αυτές, καλό είναι να μας ρωτήσετε πρώτα.
Εμείς, όμως, οι άνθρωποι του Wok In a Box είμαστε υπέρ της… βιωματικής μάθησης! Καλό το μπίρι – μπίρι, αλλά ο καλύτερος τρόπος να μάθεις για τα spring rolls είναι να τα δοκιμάσεις!
Απολαύστε τα σε διάφορους γευστικούς συνδυασμούς από τα Wok in a box μέσα από το ανανεωμένο μας μενού!